top of page
_MG_8787.jpg

Yoga for the Spine - Bindusar Sequence

Healthy spine, healthy body

Aceasta clasa este conceputa de profesorul meu, Mukesh Kothari (Bindusar Yoga) si testata in decursul celor peste 15 ani de cand preda yoga in India si Europa.


Este o clasa de nivel usor spre mediu in care vei invata sa relaxezi si sa intaresti musculatura spatelui, musculatura abdominala si sa flexezi coloana vertebrala in toate directiile, pentru a o mentine sanatoasa.

​Yoga for the Spine - Bindusar Sequence: About

Ce este Yoga for the Spine

Yoga for the Spine este o clasa special conceputa pentru flexibilizarea coloanei vertebrale si intarirea musculaturii care o sustine. Este o secventa de Hatha Yoga atipica intrucat incepe lent, cu posturi pe saltea si se termina cu Surya Namaskar (varianta clasica Hatha Yoga).


Este o clasa usoara spre medie in care vom pune accentul pe respiratia sonora si constinenta (Ujjayi) si pe relaxarea musculaturii spatelui pentru a permite miscarea si flexarea coloanei vertebrale in mai multe directii, cu scopul de a o detensiona. Ne vom ocupa apoi de intarirea musculaturii abdominale, cruciala in sustinerea unei coloane vertebrale lungi si puternice, apoi de intarirea musculaturii spatelui si a umerilor. Clasa se incheie cu o serie de Surya Namaskar clasic (Salutul Soarelui, varianta Hatha Yoga) si binenteles, Savasana.


Secventa a fost conceputa de profesorul de yoga Mukesh Kothari care a infiintat Bindusar Yoga in Budapesta, unde continua sa predea clase si sa sustina sesiuni de Teacher Training. Pana in prezent, a ajutat la formarea profesionala a sute de elevi care au studiat cu el si continua sa formeze noi profesori in India, Ungaria, Austria, Italia, Spania, Luxemburg si Romania.


Beneficiile acestei secvente de yoga sunt sustinute si de un studiu extins despre legatura dintre practica yoga si cresterea densitatii osoase, in special in coloana vertebrala a persoanelor varstince. Acesta a fost efectuat de Dr. Loren Fishman, medic si profesor de yoga, autor a numeroase carti de valoare despre artrita, scolioza si osteoporoza, alaturi de alti specialisti.  


Studiul s-a intins pe o perioada de 10 ani si a cuprins un numar de 200 de practicanti de yoga cu varsta medie de 68 ani, 83% dintre acestia avand o densitate osoasa sub limita normala. Participantii au fost rugati sa practice o serie de 12 posturi in fiecare zi sau cel putin o data la doua zile. Indicatia a fost de a mentine posturile pentru o durata de 30 de secunde pe fiecare parte, cu o pauza de 30 de secunde intre ele. Practica a durat in jur de 12 minute pe zi.


In cazul celor care care au urmat consecvent instructiunile primite, imbunatatirea densitatii osoase a fost notabila. Densitatea oaselor coloanei vertebrale si a femurului s-au imbunatatit semnificativ. S-a observat o crestere a densitatii si in zona pelvisului.  Acest studiu demonteaza teoria populara conform careia suntem predispusi sa pierdem din densitatea osoasa pe masura ce inaintam in varsta si nu exista nicio cale de a opri acest proces. Studiul a demonstrat ca este posibila o crestere a densitatii osoase chiar si la varste mai inaintate.*


Cele 12 posturi prescrise se regasesc si in secventa pe care o vom practica si sunt urmatoarele:


Tree pose (Vriksasana)

Triangle pose (Utthita Trikonasana) & Twisted Triangle pose (Parivrtta Trikonasana)

Warrior II(Virabhadrasana II / B)

Side angle pose (Utthita Parshvakonasana)

Locust pose (Shalabasana)

Bridge pose (Setu bandhasana)

Supine hand to foot pose (Supta padangusthasana) I & II

Straight legged twist (Marichyasana C)

Bend knee twist (Mastyendrasana)

Corpse or deep-relaxation pose (Savasana)

Vino si tu sa vezi cum te simti dupa!

Sunt convinsa ca vei reveni :)

Referinte:

*Y-H.Lu, B. Rosner, G. Chang and L.M. Fishman - "Twelve minute Daily Yoga Regimen Reverses Osteoporotic Bone Loss", Topics in Geriatric Rehabilitation 32.2 (2016): 81-7

*Bernie Clark - "Your Spine, Your Yoga", 180

​Yoga for the Spine - Bindusar Sequence: Text

Inscrie-te acum la aceasta clasa

​Yoga for the Spine - Bindusar Sequence: Welcome
bottom of page